részlet kétségbeesett gondolataimból - fragment din gândurile mele disperate - parts of my desperate thoughts


Különbséget teszünk az emberek között az szerint, hogy hol élnek, honnan jöttek, milyen nyelven beszélnek, milyen színű a bőrük, a hajuk, stb. Mert úgy egyszerűbb.


"- Tudod, az a magas, barnahajú! - Az a lófogú? - Az, az!"


Jó ez így, hogy meg lehet különböztetni az embereket egymástól, könnyebben megértjük egymást. És sokszínűek vagyunk. Szeretünk is különbözőek lenni, néha rendesen törekszünk, hogy kitűnjünk, nem?


Ám van amikor haragból épp a különböző tulajdonságokat szúrjuk ki, arra fogjuk a bajt és kialakul egy előítélet...


De az emberek minden tulajdonságuktól függetlenul lehetnek egyszerű, igazi, jóakaratú emberek. Akik minden nap megdolgoznak az életért, a családért, a közösségért. És egy rosszindulatú szóval el lehet rontani a napjukat. Minden napjukat. És ha az életben csak ütést kapnak, nagyon nehezen lehetnek jóindulatúak. Védekeznek, vissza kell üssenek, nem lehet mindent elnyelni. És így csak szaporodik a baj.


"... vidéki, városi, külföldi, román, magyar, cigány, amerikai, olasz, szőke, vörös, magas, alacsony, sovány, kövér..."


Minden szó csak egy egyszerű semleges valóságot fejez ki.


De amikor haraggal mondják... az nagyon fáj, mindenkinek. Éppen azért, mert annyira hozzájuk tartozik, az egyéniségükhöz.


Semlegesen lehet bármit mondani. De mikor mérgesek vagyunk...


Vigyázzunk egymásra, emberek... :(


*** Tudom, hogy "szép és jó", hogy így leírom és kész, nem változik semmi. Ezek a gondolataim. Azontúl mindenki maga tehet arról, ahogy él. Az ember elsősorban magán tud változtatni. (... és ez által lassanként másokon is)


. . . o o o O O O o o o . . .


Diferenţiem oamenii în funcţie de unde trăiesc, de unde au venit, în ce limbă vorbesc, culoarea pielii, a părului, etc. Fiindcă aşa e mai simplu.


"- Ştii, ăla înalt cu părul brunet! – Ăla cu dinţii de cal? – Da, da!"


E bine aşa că putem să diferenţiem oamenii unii de alţii, ne înţelegem mai uşor. Şi suntem diferiţi. Chiar ne place să fim altfel, câteodată încercăm din răsputeri să ieşim în evidenţă, nu?


Însă se întâmplă ca din mânie să vedem tocmai trăsăturile diferite, să proiectăm problema pe acestea şi astfel se formează o prejudecată...


Dar oamenii pot fi nişte oameni simpli, sinceri, binevoitori indiferent de trăsăturile lor. Oameni care lucrează în fiecare zi pentru viaţă, pentru familie, pentru comunitate. Şi cu un cuvânt ostil putem să le stricăm ziua. Toate zilele. Şi dacă în viaţă primesc doar lovituri, foarte greu mai pot fi binevoitori. Se apără, trebuie să lovească înapoi, nu pot înghiţi tot. Şi astfel doar creşte necazul.


"... sătean, orăşean, străin, român, maghiar, ţigan, american, italian, blond, roşcat, înalt, scund, slab, gras..."


Fiecare cuvânt exprimă o realitate simplă, neutră.


Dar când cineva o spune cu ură… doare foarte mult, pentru oricine. Tocmai fiindcă acea trăsătură le aparţine aşa de mult, e parte din personalitatea lor.


Se poate spune orice în mod neutru. Dar când suntem mânioşi…


Să avem grijă unii de alţii, oameni buni... :(


*** Ştiu, că e „drăguţ” că doar scriu şi gata, nu schimb mare lucru. Astea sunt gândurile mele. În rest fiecare e responsabil de felul în care trăieşte. Omul se poate schimba în primul rând pe el însuşi. (… şi prin asta încetul cu încetul şi pe alţii)


. . . o o o O O O o o o . . .


We distinguish people by where they live, where they come from, what language they speak, the colour of their skin, their hair, and so on. Because it's more simple.


"- You know, the tall one with brown hair! - The one with teeth like a horse? - Yeah, that one!"


It's fine this way, we can tell people apart, we can understand each other easier. And we're all different. We enjoy being different, sometimes we even fight to step out of the crowd, don't we?


But if we take those distinguishing features and we point them out when we're angry, we form a prejudice...


But people can be simple, true, and kind irrespective of their features. People who work every day for their life, for their family, for their community. And with a mean-intended word we can ruin their day. Every day. And if they receive only bad things in life, they can hardly remain kind. They need to protect themselves and fight back, they can't just take everything like that. And trouble keeps growing.


"... from the country, from the city, foreigner, romanian, hungarian, gypsy, american, italian, blonde, red-haired, tall, short, thin, fat..."


Each word expresses a simple neutral truth.


But when someone says it with anger... it hurts very much, for anyone. Precisely because that feature is so closely related to their personality.


We can say anything in a neutral tone. But when we're angry...


Let's take care of each other... :(


*** I know it's all “nice” that I only write these things and I don't change a thing. But these are my thoughts. Besides, everyone is responsible for the way they live. The best you can do, in the first place, is to change yourself. (... and by doing so, slowly you will change others, too)


6 comments:

 1. despre cum etichetam noi oamenii, nu e tocmai un lucru bun...insa psihologic vorbind ne este mult mai usor. Asa au aparut si stereotipurile. Ne este greu sa individualizam fiecare om in parte sa-l tinem minte cu toate detaliile, amanuntele care il ace pe el unic si atunci, dupa niste linii generale, ne folosim de cateva trasaturi si il incadram intr-o categorie...formam un stereotip...il punem intr-un sertaras in minte noasta alauri de multi altii cu care aparent are multe in comun. Nu este neaparat corecta acesta incadrare...dar noua ne e mai usor asa...mintea noastra deja obosita nu ar putea sa depoziteze toate amanuntele sutelorde persoane pe care le cunoastem

  E o provocare si un exercitiu de vointa sa incerci sa il percepi pe fiecae asa cum e fara sa ii pui o eticheta pe care ai mai folosit-o de multe ori si pentrui altii.

  ReplyDelete
 2. szia - egesz jo!
  lenne par hozzafuznivalom, nem ellentmondani akarok csupan valamennyire alapot adni annak amit irtal.

  "Különbséget teszünk az emberek között az szerint, hogy hol élnek, honnan jöttek, milyen nyelven beszélnek, milyen színű a bőrük, a hajuk, stb. Mert úgy egyszerűbb."

  ez igy van. egyszerubb es egeszsegesebb is egyben! tudom hogy vannak negativ oldalai is de, ha ez a kepessegunk megjelent az evoluczio soran, szuksegszeruen kellett biztositania egy elonyt az embereknek, az emberi csoportnak. pl torzsek kozti harc: ha latod azt a harci szint, legy ovatos mert ellenseg. ha latod a sapadtarczut megint. ezek a kepessegek az allatokban is pont ugy leteznek es kulso tortenesek hatasara alakulnak ki. ha a tortenesek rossz tapasztalattal tarsulnak akkor a szervezet ovatos lesz a kovetkezo alkalommal, a hasonlo megjelenesu, potencialisan tehat veszelyes helyzetekre, szervezetekre, szemelyekre. pl. a hosszu orruak lopnak stb. de ugyanez az altalanositas, masik oldalrol: ha joerzessel tarsul egy bizonyos szemely, helyzet, akkor szinten az altalanositas tudattalan alapjan, minden hasonlo jelenseg, helyzet, szemely, + elmennyel jar. a tapasztalat persze megtanitja hogy nem minden arany ami fenylik, de alapjaba veve ennek a 2 erzesnek az eredoje donti el az eletunk/megnyilvanulasaink egy reszet.


  "- Tudod, az a magas, barnahajú! - Az a lófogú? - Az, az!"

  az amit fent irtam egy dolog. ez amit itt irtal, atvisz egy masik szinten valos, magyarazhato helyzetbe. ha ez az oviban tortenik, akkor a kigunyolasra valo szuletett hajlamunk nyilvanul meg. az ovisok csufoljak a tokfejeket, a lofiguakat, a santakat,a hebegoket stb. latszolag rossz viselkedes. de velunk szuletett es szocialis hatasra (tanulas) valamennyire (de sose teljesen) visszanyomhato.

  minden csoportos allat kikuszoboli a potenczialisan beteget. a sebesultet, a "mast". ha megfestessz egy verebet kere es elengeded, o osztonosen berepul a tobbi koze de...a tobbiek kinyirjak epp a massaga miatt. a lofog, a tokfej, a santa, a bibircsokos (pattanasos) nem keltik az egeszseges ember erzetet, ugy elso latasra. persze megint: a szocialis normak...victor ciorbea pl ... ugye...latasra ki hitte volna:))

  Jó ez így, hogy meg lehet különböztetni az embereket egymástól, könnyebben megértjük egymást. És sokszínűek vagyunk. Szeretünk is különbözőek lenni, néha rendesen törekszünk, hogy kitűnjünk, nem?

  ez nemcsak jo, hanem maskepp nem is lehet. ha nem kulonboztetnenk meg akkor valami hangyabolyhoz hasonlo csoport (falanszter) jelenne meg ahol mindenki tokeletesen egyenjogu es egyenlo(en gatolt, kontrollalt).

  Ám van amikor haragból épp a különböző tulajdonságokat szúrjuk ki, arra fogjuk a bajt és kialakul egy előítélet...

  a fent leirtakbol kovetkezik: az embernek mar megvan a veleszuletett alapja hogy ezt tegye. ezert van az hogy az emberek elnezobbek egy kellemes kullemu, aranyos , szimmetrikus ember irant, de kevesbe elnezoek erosen szembeszoko, bizonyos testi belyegeket hordo egyedek irant.

  De az emberek minden tulajdonságuktól függetlenul lehetnek egyszerű, igazi, jóakaratú emberek. Akik minden nap megdolgoznak az életért, a családért, a közösségért. És egy rosszindulatú szóval el lehet rontani a napjukat. Minden napjukat. És ha az életben csak ütést kapnak, nagyon nehezen lehetnek jóindulatúak. Védekeznek, vissza kell üssenek, nem lehet mindent elnyelni. És így csak szaporodik a baj.

  igen ez igy van rendjen. tudod a terroristak zome milyen ember? frusztralt akiknek mar bebizonyitottak hogy a foldi elet pokol. testileg se, szellemileg se hoznak semmit, nincs baratnojuk, stb. kicsik, csunyak. es akkor ezek a szocialisan frusztralt emberek kaphatok a terrorra. eleg egy guru aki szep szoke barna szuzeket iger nekik a masvilagvan ha elrobbantjak magukat itt-ott...es nekik megeri!

  "... vidéki, városi, külföldi, román, magyar, cigány, amerikai, olasz, szőke, vörös, magas, alacsony, sovány, kövér..."


  Minden szó csak egy egyszerű semleges valóságot fejez ki.


  De amikor haraggal mondják... az nagyon fáj, mindenkinek. Éppen azért, mert annyira hozzájuk tartozik, az egyéniségükhöz.

  sztem nem haraggal mondjak. hanem azert mondjak hogy az identitas megmaradjon.

  uff, remelem valamit megertettel ebbol:)))))

  szia szep napot es nyarat!

  ps: bocs az elirasokert

  ReplyDelete
 3. Mersi Alex. Da, trebuie sa "etichetam" oamenii, eu vreau doar sa nu ne ranim unii pe altii. Si sa nu ne limitam la ceea ce suntem, in cutiutele in care ne pun ceilalti, sau ne punem noi insine :)

  Kosz megegyszer Tibi, nagyon erdekes komment. Nagyon tetszik ez a kijelentes:
  "azert mondjak hogy az identitas megmaradjon."
  Jol esett ezen elgondolkozni, kicsit megbekultem. Valoszinuleg igazad van. Csak annyira nehez ezt elfogadni. Nem jut eszembe vaegy "semleges" pelda, amivel megmagyarazzam, mert minden ami eszembe jut nagyon... erzekeny tema ;)) Valoban, neha jo, ha emlekeztetnek ki vagy, de rossz, mert beskatulyaznak. Nem mersz mas lenni... Most azt se tudom mi ez a mas. Uff majd maskor elgondolkozom ezen, mennem kell ;)

  ReplyDelete
 4. Yup, very true! Intention, intention, intention!

  But some words, although a neutral truth (to the extent that anything can be a truth), are still loaded with a lot of other meanings, for example the word niger, which is just latin for black, is a word that has understandably became a word very very few people use.

  Ah yeah, also some people can have people be nasty to them everyday and still be kind people - and often they end up being called saints! :)

  ReplyDelete
 5. that's exactly one of the things I wanted to say, those other meanings were added to the word, but they shouldn't have. we should be allowed to use any words without the ill-intended meanings. I believe political correctness is over-rated, exaggerated! I mean in a few years we won't be able to speak and we'll invent "gentle" versions of every single word! :P :)) I just wish we forgot the negative meanings whatsoever.

  and not everyone can be a saint... I think unkind people must have went through some bad things in their lifes and they didn't have anything to believe in or anyone to depend on.

  ReplyDelete
 6. Ummm, I'm not sure political correctness will go that far, and anyway, saying 'thank you sir' can be said with as much malice and disgust as 'why don't go go **** yourself you ******* peice of ******* ****'!

  Yeah it is true, people like to pass their suffering on to future generations - violence begets violence :(

  ReplyDelete

Comment as: you can choose Anonymus, Name/URL(you don't need an URL, you can just type in your name!) or you can sign in to a blogger account. Thank you! :)