levelezés - corespondenţă


2008. 09. 02, kedd
Hát eddig volt párszor balszerencsénk, de annál több szerencsénk!
Most minden rendben. Jó kicsi városka, nagyon tetszik.
Majd fogok feltenni képeket, ha majd feltöltöm a laptopot. Tegnap csomót gyalogoltunk Párizsban :D Ma meg vonatoztunk, esőben kerestük a szállást, délutánra meg gyönyörű idő lett!
Puszillak, nagyon szeretnék otthon lenni, ugye, mert ott van biztos szállás, biztos kaja... Eléggé rázós volt ez a két nap. De most oké. Holnap kezdjük keresni a másik, biztos szállást. S akkor még írok sztem. Most muszáj egyet pihenjek valahogy. :D


2008. 09. 04, csütörtök
Most épp a könyvtárba ültünk be internetezni ebéd után, ilyenkor a fű se nő egész Franciaországban, mert mindenki ebédel. Mi is az egyetemi étkezdében eszünk, ez a legolcsóbb megoldás. De mikor elkezdődik az egyetem, NAGYON tele lesz... Ma megengedték hogy használjunk egy telefont az egyetemen és így rémelem hamarosan kapunk szállást is... Aztán lesz még bőven intéznivaló. De kialakul. Ma reggel nagyot zuhogott pont amikor jöttünk, alaposan megáztunk ernyővel is, azóta meg süt a nap. Itt Lorient-ben van meg egy román lány s ma megismertem egy magyar lányt is (s kell legyen egy fiú is). Lesz majd egy francia diák aki segíteni fog nekem egész évben, mert beléptem egy jó diákszervezetbe :) [közben kaptunk szállást és elköltöztünk]

2008. 09. 05, péntek
Sajnos nem lesz már sok alkalmam netezni, mert a szálláson nincs internet. De lehet 15-e után mar lesz diákigazolványom, akkor majd könnyebben netezek vaegy diákszervezetnél. Mert most a könyvtárban vagyok (ezért nem tudok messengerezni se) és csendben kell ülni, nincs is hangszóró, stb. Hétvégén pedig szó sem lehet róla, mert itt minden zárva van.
Ma írjuk alá a szerződést a tulajjal, kifizetjük a garanciát (amit a végén visszaad, ha nem törünk össze semmit) és majd később a bért. (mikor majd kiveszem a pénzt a bankkártyámról, azt mondta, úgy ok) Muszáj nyissak francia bankszámlát (kedden), hogy kössek egy biztosítást (kötelező a lakásra), meg csütörtökön van a beiratkozás az egyetemre, akkor utána majd kapok diákigazolványt, asszem lesz egy kötelező orvosi vizit is... Kb ennyi amit el kell intézzek. Jövő héten.

Egy jó kiadós ebéd az egyetemi kantinnál 2,85 €, ott szoktunk enni, mert amúgy drága lenne a kaja. S osztán reggelire s vacsorára 2-3 naponként költunk úgy 2,70-et. A kantinnál nagyon érdekes :) Egy jegyért lehet venni egy fő fogást és 2 másik dolgot - desszert vagy saláta vagy gyümölcs, stb. És minden nap más kajákat lehet választani. Reggel s este meg tejet, teát, vajas kenyeret szalámival, kekszet, csak ami a legolcsóbb, azt eszünk/iszunk. Mert a zöldség s a gyümölcs drága. De tegnap kaptunk banánt jó olcsón és vettünk.

S az az eső óta nem áztam meg. Nem esett többet olyan durván, miközben gyalogoltunk. Akkor is nagyon hamar magszáradt rajtam (a nadrágom).

Hmmm… Mit is mondjak még. Ma reggel jöttünk francia órára, tudod van ez az intenzív felkészítő a külföldieknek (ma kezdődött s tart jövő péntekig) és lemértük, hogy a szállás 9 percre van az egyetemtől. Hadd mondjam el, hogy olyan igazi diákszoba - szal nem éppen 5*-os, van pár hibája, de van benne ágy, szék, asztal, szekrény, polc és tus és kagyló. Van konyha, ebédlő, wc és mosógép közösen még 2 német fiúval s egy franciával. S edények, poharak, könyvek, aragáz, hűtő, minden. Van egy olyan érzésem, hogy sokat fogunk takarítani :)) De remélem ok lesz.

2008. 09. 09, kedd

Nyitottam bankszámlát, mert muszáj - megpróbálok szerezni szociális segélyt, s ahhoz kell.
Szombaton voltunk egyet kirándulni (ingyen) itt a megyében - úgy hívjak Morbihan. Egy kastélyt látogattunk meg, Josselin-ben, a De Rohan családé, és meg mindig léteznek és benne élnek! Éppen akkor este ünnepelték családjuk 800-ik évét és nagy vacsorát készítettek sok-sok meghívottal. Maga a gróf vagy micsoda amúgy szenátor. Hihetetlen, egy kastély, amiben meg mindig élnek az urak. Délután pedig egy hagyományos francia falut látogattunk meg, úgy hívjak Poul Fetan. A tipikus tehénfejés, egyéb állatsimogatás, egy fajta "elő falumúzeum". De nagyon szép. Vannak emberek is, beöltözve parasztoknak, megmutatták hogyan készítik a vajat, a pityókás sutit (mmmmeg is lehetett kóstolni), hogy mosnak, minden. A zöldségesben is ki volt teve mindennek a neve, meg a gyökér egy borkánba, ha azt használják. Sok, sokminden. Nagyon jól ki van alakítva, igazan irigyelem.
Vasárnap voltunk az óceánparton gyalog - kicsit messzecske van. Hétfőn nagyon szép idő volt, megint elmentünk, de csak a lábunkkal tudtunk belemenni - nekem nagyon hidegnek tűnt. 1-2 ember úszott is benne, de én nem bírtam volna.
Tegnap készítettünk hígpalacsintát s megosztottuk a lakótársainkkal. Nagyon kedves dolog volt.

.ma, szombat.


Sok Erasmus-os van Csehországból, Németországból és Spanyolországból. Na és ezek mind szeretnek inni. Nagyon. Minden este szerveztek ivászatot. Én is elmentem kedden és megyek ma este is. Nemigen értem mi a lényege a sok alkoholnak, de úgy tűnik ők így szoktak szocializálni - akárcsak nálunk is a fiatalok... Nem mintha valami bajom lenne az alkohollal, de nem lehetne kitalálni valami olcsóbb szórakozást??? De hat amúgy sincs jobb ötletem =))
Hát úgy tudom fognak még szervezni ilyen ingyen kirándulásokat, oda elmegyek, az biztos. És van pár múzeum is ingyen itt a városban. Sajnos sört meg vodkát nem adnak ingyen.

. . . o o o O O O o o o . . .

02. 09. 2008, marţi
Până acum am avut de câteva ori ghinion, dar cu atât mai mult noroc!

Acum totul e în ordine. Un orăşel mic, drăguţ, îmi place foarte mult.

Voi pune poze când îmi voi încărca laptopul. Ieri am mers foarte mult (pe jos) prin Paris :D Azi am mers cu trenul, am căutat cazarea prin ploaie şi dup-amiaza s-a făcut vremea foarte frumoasă!

Vă pup, aş vrea foarte mult să fiu acasă, desigur, fiindcă acolo e cazare şi mâncare sigură… Ultimele două zile au fost destul de obositoare. Dar acum e ok. Mâine vom începe să căutăm altă cazare, sigură. S voi mai scrie atunci. Acum trebuie neapărat să mă odihnesc cumva.


04. 09. 2008, joi

Tocmai am venit la bibliotecă să stăm pe net după prânz, că la ora asta nici iarba nu creşte în toată Franţa, fiindcă toată lumea mănâncă. Şi noi mâncăm la cantina de la universitate, acolo e cel mai ieftin. Dar când va începe universitatea, va fi foarte plin… Azi ne-au dat voie să folosim un telefon la universitate şi sper că în curând vom găsi cazare… Şi vor mai fi multe chestii de aranjat. Dar sper că se vor rezolva. Azi dimineaţa a plouat foarte mult tocmai când veneam şi ne-am udat rău de tot, chiar şi cu umbrelă, iar de atunci e soare. Aici în Lorient mai e o fată româncă şi azi am cunoscut şi o unguroaică (şi tre să fie şi un băiat pe-undeva). O să fie un student / o studentă care mă va ajuta, fiindcă am intrat într-o asociaţie de studenţi :) [între timp am găsit cazare şi ne-am mutat]


05. 09. 2008, vineri

Din păcate nu prea voi mai avea ocazia să stau pe net, fiindcă nu am acasă. Dar se poate că după 15 sept. voi avea carnet de student şi voi putea să folosesc netul mai uşor la vreo asociaţie de studenţi. Fiindcă acum sunt la bibliotecă (de-asta nu pot nici să folosesc messenger-ul) şi tre să stăm în linişte, nici nu sunt boxe, etc. Iar în week-end nici să nu mă gândesc, fiindcă totul e închis.

Azi vom semna contractul cu proprietara, am plătit garanţia (pe care ne-o dă înapoi la sfârşit dacă nu distrugem nimic) şi vom plăti mai încolo (când scoatem banii de pe cardul bancar, a zis că e ok). Trebuie neapărat să-mi deschid un cont bancar francez (marţi), ca să-mi fac o asigurare (obligatorie, de locuinţă), joi e înscrierea la facultate, atunci voi primi adeverinţa/cardul de student, cred că va fi o vizită obligatorie la doctor… Cam atât trebuie să aranjez. Săptămâna viitoare.


O masă copioasă la cantina de la universitate e 2,85 €, acolo mâncăm de obicei, fiindcă altfel mâncarea e scumpă. Iar pentru micul dejun şi cină cheltuim la fiecare 2-3 zile în jur de 2,70. La cantină e foarte interesant.:) Pentru un tichet poţi să iei un fel principal şi 2 alte lucrurui – un desert, un antreu sau fructe, etc. Şi în fiecare zi sunt alte tipuri de mâncăruri. Dimineaţa şi seara mâncăm pâine cu salam, biscuiţi, bem lapte sau ceai, tot ce e mai ieftin. Fiindcă fructele şi legumele sunt foarte scumpe. Dar ieri am găsit banane mai ieftin şi am luat.


Şi de atunci, de la ploaia aceea nu m-am mai udat. N-a mai plouat aşa de dur, în timp ce mergeam pe jos. Chiar şi atunci m-am uscat foarte repede.


Hmmm… Ce să mai zic. Azi dimineaţa veneam la ora de franceză, ştii avem un curs intensiv pentru străini (azi a început şi ţine până vinerea viitoare) şi am calculat că stăm la 9 minute de la universitate. Dă-mi voie să-ţi zic că e o cameră de student veritabilă – adică nu e chiar de 5*, are câteva greşeli, dar am un pat, un scaun, o masă, etajeră, duş şi chiuvetă. Bucătăria, sala de mâncat, wc-ul şi maşina de spălat sunt comune cu încă doi băieţi germani şi un francez. Şi tacâmuri, pahare, cărţi, aragaz, frigider, tot. Am o senzaţie că vom face mult curat :)) Dar sper că va fi ok.


09. 09. 2008, marţi

Mi-am deschis cont bancar, fiindcă e obligatoriu – voi încerca să primesc ajutor social, şi pentru asta îmi trebuie.

Sâmbăta am fost la o excursie (gratis) aici în judeţ – se numeşte Morbihan. Am vizitat un castel în Josselin, e al familiei De Rohan şi aceşti oameni încă există şi trăiesc în castel! Tocmai ziua aceea se pregăteau să sărbătorească împlinirea a 800 de ani de când există familia lor. Ducele sau ce e acum e senator. E incredibil, un castel în care şi-n ziua de azi trăiesc boierii. Iar dup-amiaza am vizitat un sat tradiţional francez, se numeşte Poul Fetan. Am văzut chestii obişnuite la noi – mulsul vacilor, mângâierea animalelor, un fel de „muzeul satului viu”. Dar e foarte frumos. Sunt şi oameni îmbrăcaţi în ţărani, ne-au arătat cum se prepara untul, plăcinta cu cartofi (puteai să şi guşti), cum spălau rufele, tot. În grădină erau afişate numele tuturor legumelor, chiar şi rădăcina într-un borcan, dacă asta se folosea. Multe, multe chestii. Era foarte curat şi ordonat, îi invidiez rău de tot.

Duminică ne-am dus la malul oceanului pe jos – e cam departe. Luni a fost vreme foarte frumoasă şi ne-am dus iar, dar am putut intra doar cu picioarele – mie mi s-a părut foarte rece. Unu sau doi oameni chiar înotau, dar eu n-aş fi putut.

Ieri am făcut clătite şi am împărţit cu colocatarii. A fost un lucru foarte drăguţ.


.azi, sâmbătă.

Sut mulţi Erasmuşi din Cehia, Germania şi Spania. Şi ăştia toţi iubesc să bea. Mult. În fiecare seară fac petrecere. Şi eu m-am dus marţi şi mă duc şi azi. Nu prea înţeleg care-i faza cu alcoolul, dar se pare că ei aşa socializează de obicei – ca şi la noi tinerii… Nu de parcă aş avea vreo problemă cu alcoolul, dar n-am putea să inventăm ceva mai ieftin??? Oricum eu n-am o idee mai bună =))

Din câte ştiu vor mai organiza astfel de călătorii, acolo voi merge sigur. Şi mai sunt nişte muzee prin oraş. Din păcate berea şi vodca nu sunt gratis.5 comments:

 1. Ó, azok a jó bulik!
  Az alkohol? Hááát ki hogy bírja... Ha nem kell, hát ne igyál, de a társaság, amíg nem az alkholojuk vérszintjét kell mérni, szerintem nem lehet rossz.
  Olyan jó, hogy ide is írsz, mindig keresem. Megy majd levél is.
  Nénutzi az Obezolix

  ReplyDelete
 2. Alkholojuk - jó, mi? Pedig én egy korty alkholójukat sem ittam, csak egy hét napi 12 óra után vagyok.
  Na puszi
  Az alkholojista Obezolix

  ReplyDelete
 3. :* neked mindharmunktol s mikoron visszagyussz, akkor hatha esszvisszafutunk:D
  vigyazz magadra s szocializalodni csak a magad modjan, merthogy ugy a legjobb:)
  a kolozsvari rokonyok:P

  ReplyDelete
 4. Kreatív Blogger-díj, itt:
  http://magyaritivadar.blogspot.com/2008/09/kreatv-blogger-dj-verseny-kupecz-bazr.html

  :-)

  ReplyDelete
 5. ajutati putin va rog
  vreau sa fac cunostinta cu o persoana romana

  ReplyDelete

Comment as: you can choose Anonymus, Name/URL(you don't need an URL, you can just type in your name!) or you can sign in to a blogger account. Thank you! :)